Zelf krassen verwijderen

kras-op-de-autoHoe kunt ge zelf krassen verwijderen zonder machine?

Veel auto’s die rondrijden hebben wel wat krasjes of gebruikerssporen er op zitten. Wellicht heeft ge zelf iets geraakt of is een andere auto langs de uwe aan gereden. Ook steenslag, winkelend publiek, kinderen en fietsers kunnen voor krassen en beschadigingen zorgen. Het is verstandig om beschadigingen bij te werken om eventuele roest te voorkomen.

Meerdere lagen

De autolak is uit meerdere lagen opgebouwd. Op het metaal wordt altijd is een primer gebruikt. Dit is de grondlaag waar de kleurlak goed op kan hechten. Het blote metaal zal anders binnen enkele dagen of weken kunnen gaan roesten.

Sommige kleurlagen bevatten metaaldeeltjes welke metallic genoemd worden. Deze metaaldeeltjes geven een glinsterend effect in de autolak. Deze lak is vaak kwetsbaarder dan normale autolak en wordt daarom afgewerkt met een transparante finish welke ook wel blanke lak genoemd wordt.

Bij oudere auto’s en met name rode auto’s wil de blanke lak laag nog wel eens blaasjes en luchtbellen gaan vertonen. Als deze open gaan dan kan de blanke lak laag gaan bladderen en loskomen.

auto-verkopen-aanmelden
Een kras in de lak

De autolak is sterk omdat deze uit meerdere lagen bestaat. Ge komt dus niet makkelijk bij het metaal wat ook maar goed is anders zou het snel gaan roesten. Een oppervlakkig beschadiging is vaak een beschadiging aan de bovenste laklaag welke de transparante laag is welke tevens voor de extra glans zorgt. Er zijn middeltjes welke deze oppervlakkige kras onzichtbaar kunnen maken zoals een kraspen welke een klein beetje vloeistof achterlaat in de kras en daarmee het hoogte lak-lagenverschil weer opheft. Een polijstmiddel kan het hoogteverschil tussen de kras en het oppervlak wat egaliseren waardoor de kras minder goed zichtbaar wordt en soms helemaal verdwijnt.

Een diepe kras weghalen

Als de kras dieper is en de kleurlaag heeft aangetast dan is een scratch remover of polijstmiddel vaak niet meer voldoende. Men kan de beschadiging camoufleren met een waskrijtje of een kleurwax (kleur-was). Dit is slechts een lapmiddel. Na een aantal keer wassen is de beschadiging weer zichtbaar. Een andere oplossing is een lakstift waarmee er met een klein kwastje wat lak wordt aangebracht. Voordat u dit doet moet de lak eerst goed schoon en ontvet zijn. Als de aangebrachte lak is uitgehard dan kan men met een scratch remover het oppervlak egaliseren.

Polijstmiddelen

Gebruik bij voorkeur een microvezeldoekje bij het poetsen. Gebruik 2 doekjes waarvan 1 voor het aanbrengen dient en de ander om het residu te verwijderen. Mequiars Scratch X 2.0 is een van de best geteste polijstmiddelen op de markt. Deze wordt gevolgd door de Sonax KratzerEntferner (krassenverwijderaar).

Tips

Ge kunt ook lak aanbrengen met een klein sponsje of een tandenstoker.

Updated: 6 februari 2019 — 14:40